• Magyar
 • English

01. Gulya-dombi túra

Laza Segway túra a parkerdőben /Bázispont –Gulyadomb –Bázispont/
Start:
Bázispontról délelőtt vagy délután
Besorolás:
Kezdő
Hossz:
1.5-2 óra, ~10 km
Ár:
15.000 Ft/Fő
Állomások:
 • Bázis pont
 • Állatkert
 • Laczkó forrás
 • Nagy kilátó
 • Gulya-dombi kis kilátó
 • Bázispont
 • Megosztás:
  Könnyed bolyongás a dimbes-dombos Gulya-dombi parkerdőben, nagyszerű kilátó pontokkal és friss levegővel ötvözve, ideális helyszín kezdők, kisgyerekes családok számára a Segway® PT X2 kipróbálására!

  Gulya dombi túra nagyobb térképen való megjelenítése


  A túra részletes leírása


  A Gulyadomb környéke Veszprém lakosságának hagyományos kirándulóhelye volt, már a XIX. században is kijártak a környező völgyekbe (Séd-völgy, Fejes-völgy, Betekints-völgy), a Laczkó-forrás környékére a fiatalok és a polgárok kirándulni, szórakozni. A XX. század közepén megalapították az állatkertet és a vidámparkot, ezzel a Gulyadomb még ismertebb és keresettebb hely lett. A több mint 60 ezer lakosú Veszprém város hagyományos pihenőhelyén már harminc éve kialakított az akkori erdőgazdaság egy parkerdőt, mely azonban tönkrement. Felújítása, pontosabban egy teljesen új beruházás létrehozása nem is olyan régen fejeződött be.

  A parkerdő előnyét jelentik a városhoz való közelsége mellett a szélén elhelyezkedő terek, ahol nagy létszámú rendezvények tartására nyílik lehetőség, a közúton való jó megközelíthetőség, az egyes pontjairól nyíló kiváló panoráma. Jelentőségét mutatja, hogy a Veszprémből induló bakonyi piros turistajelzés piros kör elágazása is feltárja. Zömmel középkorú cseres és idős és középkorú fekete fenyves állományok borítják a Gulyadombot. Ebben kerültek kialakításra tanösvény, sportpályák, pihenőhelyek. Az erdőből kiinduló tanösvény mellett rendezvények lebonyolítására alkalmas helyszín került kialakításra, ahol nagyobb közönséget megmozgató események is szervezhetők. Ehhez közvetlenül csatlakozik a gyermekek számára épített játszótér, sportpálya és két kilátó is. A régi lövölde völgyében bográcsozó helyek mellett játszótér is színesíti a helyszínt. A futó-, lovagló- és kerékpárpályát használók egymás zavarása nélkül sportolhatnak, míg a kutyatulajdonosoknak külön akadálypálya áll rendelkezésre kedvenceik póráz nélküli sétáltatására.

  A parkerdőbe és az Állatkertbe gépkocsival érkezők a parkerdő déli oldalán kialakított parkolót használhatják. 

  A Séd-völgyből gyalogosan fel lehet jutni több ponton a Gulyadombra. A parkerdőben csak a gyalogos és a kerékpáros közlekedés az elfogadható.

  A játszótérrel, sportpályával, kutyafuttatóval, kilátóval is „felszerelt” terület egyébként nemcsak szórakozásra alkalmas, hanem igazán hasznos, tanít is, ugyanis a létrehozott tanösvényen séta közben megismerhetik a túrázók az erdőket, valamint az erdészek munkáját is.

  A 70 hektáros Gulya-dombi parkerdő alatt, a Fejes-völgyben 100 hektáron kapott helyet immár közel fél évszázada a veszprémi állatkert, ami  minden bizonnyal a legszebb fekvésű és az első vidéken nyitott állatkertje hazánknak. Bár a csodás környezetben megtett állatkerti séta a látogatók számára plusz élményt jelent, ám a fejlesztést igencsak megnehezítik a meredek, sziklás hegyoldalak.

  Az Állatkert Gulya-dombi részen találhatók a legújabb fejlesztések, mint például hazánk egyik legszebb, és 1 hektáros nagyságával kiemelkedő Afrika-szavanna kifutója, mely otthont ad legnépszerűbb állatainknak, Pablonak, Rebekának és Narunának a szélesszájú orrszarvúcsaládnak, de velük együtt láthatóak a szavanna más állatai, a zebrák, a gnúk is. Látványos újdonság, hogy – jó időben - négy zsiráfbika is látható a hatalmas kifutóban!

  A szavanna kifutó szomszédságában épült fel a kialakításában és tematikájában Európában is egyedülálló komplexum, a Csimpánzvilág, mely minden tekintetben megfelel a modern kor turisztikai, állatkertészeti elvárásainak. Jelenleg két csimpánzcsapattól hangos a ház, melynek belső látogatói tere lehetővé teszi, hogy az év minden időszakában, így télen is megtekinthetőek legyenek a látogatók nagy kedvencei.

   

  A kisgyermekes családok között hatalmas népszerűségnek örvend a megújult állatsimogató. A régi lovaspálya helyén új tevekifutók készültek, ahol mind a dromedár, mind a kétpúpú teve bemutatásra kerül. A múlt év tavaszán 3 kisteve is napvilágot látott, így jelenleg egy 8 tagú tevekaraván üdvözli az ide látogatókat.

  A völgyben hagyományos állatkerti állatok láthatók: az egzotikus élőhelyről származó nagymacskák, a hatalmas méretű kamcsatkai medvék, de kuriózumokkal – például a játékos madagaszkári félmajmokkal- is találkozhatunk. Számos, korábban nem tartott állat, mint például a nagytestű rágcsáló pampanyúl, a kapibara látható már az Állatkertben, és a nemzetközi fajmegmentő program keretében érkezhetett egy, Magyarországon csak Veszprémben látható dzselada-pávián csapat is.

  2010 őszén került átadásra az Afrika ház, ahol az időjárás viszontagságaitól függetlenül, üvegfallal elválasztott látogatói térből figyelhetőek meg a lenyűgöző hosszúnyakúak, amelyek – vagy mondhatni inkább akik – Németországból illetve Dániából érkeztek Veszprémbe.

  Az Állatkert programkínálatában népszerűek a rendszeres, napi állatbemutatók: a szakemberek a látványetetések során számos érdekességet árulnak el kedvenceikről.

  2010 márciusában került átadásra a családok és lurkók között hatalmas népszerűségnek örvendő Kölyökdzsungel játszóház és terrárium, itt üvegfalon keresztül figyelhetőek meg a hatalmas albínó tigrispitonok, a bizarr, szemüket nyelvükkel tisztító madagaszkári nappali gekkók és a hangulatuktól függően mindig más színű jemeni sisakos kaméleonok is. Az egyedileg tervezett és elkészített 300 négyzetméteres játszóház nemcsak színei és formavilága miatt ragadja magával a látogatót, hanem különleges témájú, az állatokhoz, magához az Állatkerthez kötődő játékelemeivel is. Ki ne mászna be szívesen egy állatszállító ládába, vagy bukdácsolna végig a lajhárúton, miközben megpihenhet egy papagájklubban?

  A Veszprémi Állatkert, amelyet meghatározóan a természet közeli tartás jellemez, több funkciót ötvözve áll az idelátogatók rendelkezésére: bemutat, oktat, szórakoztat miközben tudományos célokat is szolgál.

   

  A Veszprémi Állatkert az év minden napján várja a látogatókat!

  A természetkedvelő kicsiket és nagyokat a Gulya-dombi parkerdő hívja játszani is!

  A jelenleg elérhető geocaching típusú játékok listája: