• Magyar
 • English

03. Túra a kolostorok és kertek, az élmények völgyében

Barangolás a hűs árnyakat adó fák alatt. Időutazás az ezeréves történelmi múlt emlékei között. /Bázispont – Gulyadomb – Kolostorok völgye -Viadukt – Laczkó-forrás - Bázispont/
Start:
Bázispontról délelőtt vagy délután
Besorolás:
Kezdő
Hossz:
1.5-2 óra, ~15 km
Ár:
15.000 Ft/Fő
Állomások:
 • Bázis pont
 • Állatkert
 • Laczkó-forrás
 • Szánkópálya
 • Kolostorok-völgye
 • Viadukt
 • Séd-völgye
 • Állatkert
 • Kolostorok völgye
 • Bázis pont
 • Megosztás:
  A völgyet végigjárva a veszprémi táj vadregényes szépsége mellett időutazást tehetünk a város ezeréves múltjának emlékeit felfedezve! Igazi pihenőpark, a gyerekek imádni fogják!

  Gulya dombi túra nagyobb térképen való megjelenítése


  A túra részletes leírása

  A Veszprém-völgyben folydogáló Séd-patak mentén kialakított sétaút - a „Kolostorok és kertek a veszprémi vár tövében” nevű beruházás során, európai uniós támogatással újult meg, vált egészen mássá. Olyan látványos, számos műemléket érintő túraútvonalat alakítottak ki a tervezők, amely a veszprémi várat összeköti az állatkerttel.

  A projekttel életre kelt egy csoda: az egykor szebb napokat látott, de utóbb elhanyagolt völgy, a volt Vidámpark területén gyönyörűen kialakított sétáló utak, játszóterek, felújított templomok, kolostorromok sorakoznak. Egy teljesen új Veszprém jött létre, egy eddig nem ismert, nem látott. 

  A számtalan szabadidős tevékenységet kínáló Séd-völgy Veszprém igazi gyöngyszeme, sokakat csábít sziklamászásra, míg mások szívesebben pattannak biciklire vagy húznak görkorcsolyát. A lombos fák, sétányok ölelésében, a kanyargó patak mellett Árpád-kori műemlékek bújnak meg, melyek múltbéli sétára, utazásra invitálják az arra járókat.

  A kisgyerekek és szüleik nem kis örömére új játszóterek, a Magyar Népmesék játszókert és Várostrom játszótér is várja a gyermekeket egy kis önfeledt szórakozásra.

  Veszprém-völgyi apácák kolostorának romja: 

  A Veszprém-völgyi görög apácák kolostorának romja Veszprém legrégebbi ismert épületegyüttese. A kolostort, Magyarország egyik legkorábbi női zárdáját az első ezredforduló táján (1018-ban) Szent István alapította fia, Szent Imre királyfi bizánci felesége kíséretében érkező bazilissza (görög ortodox) apácák számára. 

  A hagyomány szerint itt hímezték 1031-ben Gizella királyné, sőt talán férje, az uralkodó pompás koronázási palástját is. A palást gazdag hímzésén maga a királyné is dolgozott. A miseruhát később a magyar koronázási palásttá alakítottak át és a legutolsó koronázásig folyamatosan használtak.

  A török hódítás kezdetén az apácák elmenekültek, és a monostor lassanként elpusztult.

  Jezsuita templom: A török hódoltság után a domonkos apácák birtokait és a kolostor romjait a győri jezsuiták kapták meg, majd a régi templom maradványain, közvetlenül a kolostor mellé, annak köveit felhasználva kezdték el építeni a  barokk templomot 1747-ben. Érdekessége, hogy sosem készült el teljesen, sosem használták és szentelték fel, csak a második világháború után helyezték műemléki védettség alá. Az ökumenikus zarándokhelyként is szolgáló felújított történelmi templom kitűnő akusztikája miatt kulturális központként,  kiállító- és hangversenyteremként is működik a jövőben. 

  Állatkert: A II. világháború után Veszprémben is létesítettek állatkertet. Az ország első vidéki állatkertje a „Kittenberger Kálmán (akkoriban még: Úttörő) Növény- és Vadaspark” 1958-ban nyitotta meg kapuit a Fejesvölgyben 100 hektár területen.

  A völgyben hagyományos állatkerti állatok láthatók: az egzotikus élőhelyről származó nagymacskák, a hatalmas méretű kamcsatkai medvék, de kuriózumokkal – például a játékos madagaszkári félmajmokkal- is találkozhatunk. Számos, korábban nem tartott állat, mint például a nagytestű rágcsáló pampanyúl, a kapibara látható már az Állatkertben, és a nemzetközi fajmegmentő program keretében érkezhetett egy, Magyarországon csak Veszprémben látható dzselada-pávián csapat is. 

  A felső, úgynevezett Gulya-dombi rész legújabb fejlesztése hazánk egyik legszebb, és 1 hektáros nagyságával kiemelkedő Afrika-szavanna kifutója. Itt találtak otthonra a zebrák, antilopok és a rendkívül népszerű szélesszájú orrszarvúcsalád: Pablo, Rebeka és Naruna is. Látványos újdonság, hogy – jó időben - négy zsiráfbika is látható a hatalmas kifutóban!

  2010 őszén került átadásra az Afrika ház, ahol az időjárás viszontagságaitól függetlenül, üvegfallal elválasztott látogatói térből figyelhetőek meg a lenyűgöző hosszúnyakúak, amelyek – vagy mondhatni inkább akik – Németországból illetve Dániából érkeztek Veszprémbe.

  A szavanna kifutó szomszédságában épült fel a kialakításában és tematikájában Európában is egyedülálló komplexum, a Csimpánzvilág, minden tekintetben megfelelve a modern kor turisztikai, állatkertészeti elvárásainak. Jelenleg két csimpánzcsapattól hangos a ház, melynek belső látogatói tere lehetővé teszi, hogy télen is megtekinthetőek legyenek az Állatkert emberszabású sztárjai.

  A Veszprémi Állatkert, amelyet meghatározóan a természet közeli tartás jellemez, több funkciót ötvözve áll az idelátogatók rendelkezésére: bemutat, oktat, szórakoztat miközben tudományos célokat is szolgál.

  Vidámpark: Az állatkert kijelölése után kézenfekvő volt, hogy a Vidámpark is a Betekints-völgyben kapjon helyet. 1961. május elsején nyitotta meg kapuit a – kor gyakorlatának megfelelően - társadalmi munkában megépített létesítmény, ahol kisvasút, óriáskerék, körhinta, csacsifogat, csónakázótó, játszótéri játékok, sok pihenőpad, jelzett kiránduló utak várták az ide látogatókat.

  1963-ra kialakult annak a szabadidőközpontnak a magva (Állatkert és Vidámpark az Úttörővasúttal), amelyből már csak a Motel és a Vendéglő hiányzott... A kisvasúti alagút Betekints völgyi végénél úttörőtábor létesült. Ez az intenzív és látványos fejlődési szakasz 1972–74-ig tartott. Annak ellenére, hogy az Állatkert és a Vidámpark népszerűsége, látogatottsága töretlen maradt, a fenntartásához szükséges pénzt csökkenteni kellett. Megszűnt a kisvasút, lebontották a hidakat, eltűntek a csónakok, elhordták a padokat, síneket…

  Szent-István Völgyhíd, Viadukt: A Viadukt megépítése előtt a Séd-völgy déli és északi oldalán összefutó két útrendszer közt csak a szűk Horgas-utcán át volt kapcsolat, ráadásul úgy, hogy le kellett ereszkedni a Séd völgybe, aztán megint ki kellett evickélni belőle. Ezt a közlekedési nehézséget hidalta át az 1938-ban elkészült veszprémi Viadukt, amit a kivonuló német csapatok 1975-ben részlegesen felrobbantottak. Orosz segítséggel fából pótolták a sérült részt, majd 1948-ban véglegesen helyreállították.

  Természetesen ezen a túrán is vannak útba ejthető geocaching típusú játékok: