• Magyar
 • English

05. Túra a történelmi városrészben, a várban.

Tekergés az egyik legkorábban épült magyar kővárban és környékén /Bázispont – Erzsébet-liget – Óváros tér – Vár - Bázispont/
Start:
Bázispontról délelőtt vagy délután
Besorolás:
Kezdő
Hossz:
1.5-2 óra, ~10 km
Ár:
15.000 Ft/Fő
Állomások:
 • Bázis pont
 • Erzsébet-liget
 • Színház-kert
 • Óváros tér
 • Vár
 • Lackzó Dezső múzeum
 • Bázis pont
 • Megosztás:
  Várostrom, de kivételesen építő jelleggel. A kockaköves Vár utcán végiggurulva ismerkedhetünk meg a történelmi múltat és a régi korokat idéző emlékekkel.

  Gulya dombi túra nagyobb térképen való megjelenítése


  A túra részletes leírása

  Veszprémet sokszor emlegetik, mint a „Királynék városát”. De azt tudják-e, hogy honnan is ered valójában ez az elnevezés? A várban található Szent Mihály Székesegyházat Szent István királyunk hitvese, Boldog Gizella királyné építtette. Ettől kezdve a mindenkori magyar királyné lett a székesegyház kegyúrnője. Később a várban királynéi palota is épült, valamint hagyományosan a veszprémi püspök koronázta meg a magyar királynékat. Innen ered a megtisztelő jelző.

  A legenda szerint I. István itt győzte le Koppányt, így mondhatjuk, hogy a kereszténység itt ünnepelte első győzelmét a pogányság felett.

  Veszprém két tájegység a Bakony és a Balaton-felvidék határán hét dombra épült. A Séd patak a dombok között kanyarogva szeli át a várost. 

  Vár: A vár az egyik legkorábban épült magyar kővár, alapterülete körülbelül 400x100 méter. Az épületein látszik Veszprém egyházi jellege, polgári ház szinte nem is található benne. A nagyrészt a XVIII. században épült hatalmas házak szűk utcává alakítják át a belső teret.

  Várkapu: A várba a Várkapun keresztül juthatunk be, melyet 1936-ban emeltek a régi elpusztult várkapu helyén. Az I. világháborúban elesettek emlékére azóta Hősök Kapuja néven ismert.

  Tűztorony: A Várkapu alatt átsétálva rögtön megmászhatjuk a város egyik jelképét, a 48 méteres Tűztornyot. A csigalépcsőit megmászva pazar kilátás tárul elénk. Eredetileg a vár kapuját védő toronynak épült, emiatt Vigyázótoronynak is hívták. Már egyes 16. századi rajzokon is látható. A történelem számos viharát túlélte, míg egy 1810-es földrengés miatt meg nem sérült. Ekkor lebontásra ítélték, de a városi nemesség közbelépésére újjáépítették. Ezek után több mint 100 évig tűzvédelmi szerepet töltött be, innen kapta a ma használt elnevezését is. A Tűztorony a vár egyetlen látogatható középkori erődítmény-részlete!

  Épületek: A Szentháromság-tér felé haladva számos impozáns épület mellett haladunk el. Ilyenek pl. az oroszlánfejjel díszített egykori várbörtön, jelenleg Megyei Bíróság, az Ügyészség épülete, az egykori piarista gimnázium, a piarista templom. Továbbhaladva itt találhatóak a Szent-György kápolna, a Dubniczay-ház, Gizella-kápolna, Ferences templom és kolostor.

  Szentháromság-tér: A térre érve a vár szívébe érkezünk. A kockaköves Vár utcán haladva meg kell említenünk, hogy a Szentháromság-tér közelében a fekete bazaltkövek mellett világos kockakövek jelzik az egykori belső vár falait. Mint a legtöbb vár, úgy a veszprémi is belső és külső várból állt. A fehér kövek a belső vár háromtornyos kapujának valamint a kaput védő barbakán bástyának helyét jelzik. 

  A tér névadója, a Padányi Bíró Márton püspök által 1750-ben készíttetett Szentháromság szobor. 


  Érseki Palota:
   A tér legfontosabb és legmonumentálisabb épülete a Szent Mihály Székesegyház valamint az Érseki Palota. Az Érseki Palota az egyház és az egykori /püspök/ építtetőjének gazdaságát és hatalmát hirdeti. Mellette található a Nagypréposti ház, amely előtt található a felújított 40 m mélységű Várkút.

  Kilátóbástya: A vár legészakibb pontja a Vár utca végén kiemelkedő Kilátóbástya. Itt áll Szent István király és Boldog Gizella királyné szobra, Veszprém másik szimbóluma.   Innen kitekintve láthatjuk „a Kolostorok és kertek a veszprémi vár tövében” nevű beruházás során gyönyörűen felújított Margit-romokat és pihenőparkot, a kanyargós Séd patakot, a Viadukt kettős ívét, távolban a Gulya-dombot.