• Magyar
 • English

06. Koloska-völgyi túra /Balatonfüred/

Közepes nehézségű, adrenalin fokozó, emelkedőkkel és völgyekkel tarkított Segway túra csak bátraknak! /Koloska-völgyi pihenőhely–Koloska-szikla–Koloska-völgyi pihenőhely/
Start:
Koloska-völgyi pihenő
Besorolás:
Középhaladó
Hossz:
2-2.5 óra, ~10 km
Ár:
30.000 Ft/Fő
Állomások:
 • Koloska-völgyi pihenőhely
 • Erdei tornapálya
 • Koloska-szikla
 • Koloska-csárda
 • Koloska-völgyi pihenőhely
 • Megosztás:
  Az aktív pihenést választó turistákat erdei tornapálya, tanösvény, kiépített tűzrakó- és pihenőhelyek, valamint egy forrás várja kis tóval. A völgy nyugati oldalában kialakított lépcsőket megmászva feljuthatunk a Koloska-sziklához.

  Gulya dombi túra nagyobb térképen való megjelenítése


  A túra részletes leírása

  A Balatonfüred arácsi városrészéből északi irányba induló, keletről a Péter-hegy, nyugatról a Tamás-hegy által közrefogott arácsi-völgy, a Koloska-források és a kialakított pihenőhelyek összefoglaló elnevezése a Koloska-völgy. Az északról nyitott, a Balatonra nyíló völgyön áthatoló északi szélnek köszönhetően a levegő friss és üde, a legnagyobb nyári melegben is kellemesen hűvös.

  Az arácsi Koloska utcából műemlék jellegű házakat magunk mögött hagyva sétálhatunk be a völgy „kapuján” keresztül a Koloska-csárdát érintve a pihenőhely irányába. A völgyben csörgedező patakot a pihenőhelyen hét forrásból kialakított forrás táplálja. A kiépített pihenőhelyek ideális helyszínné teszik a völgyet családi kirándulások, piknikek lebonyolításához. Tovább haladva a –jelenleg már sajnos száraz- szurdokban erdei tornapálya illetve természetrajzi tanösvény állomásait követve jutunk el a völgy északi részéhez. Menet közben lehetőségünk nyílik a kiépített lépcsős turistaösvényen felmászni az 50m magas Koloska-sziklára, ahonnan szép kilátás nyílik a völgyre illetve a szemközti hegyoldalra. Akik nem szeretnek lépcsőzni kisebb kerülővel, de kevésbé nagy emelkedéssel szintén fel tudnak jutni a nyugati platóra. Innen a turistajelzéseket követve lehet eljutni a kilátóponthoz, a Koloska-csárdához, a völgybe, vagy akár a füredi Jókai kilátóhoz is.

  Túránk során az erdei ösvényeket követve az árnyas lombok között jutunk fel a platóra, majd szintén a turistautakat követve ereszkedünk vissza a völgybe.

   

  A jelenleg elérhető geocaching típusú játékok listája: