• Magyar
 • English

07. Balaton-felvidéki túra

Zádor vár és környéke
Start:
Barnag
Besorolás:
Középhaladó
Hossz:
1.5-2 óra, ~10 km
Ár:
30.000 Ft/fő
Állomások:
 • Barnag
 • Zádor vár
 • Örvényesi séd forrás
 • Barnag
 • Megosztás:
  Romantikus túra erdei utakon, gyönyörű kilátással a Balatonra, piknikezési lehetőséggel a várrom udvarában vagy a forrásnál.

  Gulya dombi túra nagyobb térképen való megjelenítése


  A túra részletes leírása

  A Balaton-felvidék rengeteg csodás látnivalót kínál, ezek egyike a Barnag és Pécsely községek közötti Derék-hegyen elhelyezkedő Zádor-vár romja. A XIV. század végére épült gótikus épületegyüttes történetéről kevés számú oklevél maradt fönt. Egy birtokvita kapcsán maradt gazdátlanul, sorsa ezzel megpecsételődött. Ma már csak a 65 x 55 m alapterületű vár falainak romjai állnak, ám az egykori kápolna helyén ácsolt kilátóból gyönyörködhetünk a balatoni táj gyönyörűségében. Tiszta időben csodálatos látvány tárul a szemünk elé: a zöldellő pécselyi medence a szőlőkkel, a Balaton, és a déli part részletei rajzolódnak ki.

  A vár egykori területén remek piknikezési lehetőség adódik a kiépített tűzrakóhelynek, padoknak és asztaloknak köszönhetően. 
  A várromhoz mindkét községből jelzett turistaút vezet. A várdomb keleti oldalának aljában eredő

  kristálytiszta vizű Örvényesi séd forráshoz lépcsők vezetnek le. Itt is lehetőség nyílik piknikezésre, pad, asztal és tűzrakóhely formájában.

  A túránk Barnagról, a Veszprémi-fennsík és a Balaton-felvidék találkozásánál található 700 éves, kétnyelvű kis községből indul. Az első párszáz méter aszfaltos utat követően murvás-kavicsos majd földúton jutunk el a várromhoz, út közben gyönyörködve az elénk táruló panorámában. Fényképezni kötelező! :)

  A várrom bevétele és a kilátó megmászása után a kis forrásnál csillapíthatjuk szomjunkat. A környék begurulása után érkezünk vissza a kiindulási pontunkhoz.

  Elérhető geocaching játékok listája: